Kolo

Rakas kolomme sijaitsee Turun rautatieaseman läheisyydessä osoitteessa Ratapihankatu 42. Käynti kololle sujuu Ratapihankadun puolelta, noin puoli kerrosta katutasoa alempaa. Kolollamme on kaksi kokoushuonetta sekä keittiötila. Kolon siisteydestä huolehtivat kolosiivoojan lisäksi ryhmät, joilla kaikilla on siivouksessa oma vastuukuukausi!

Kolo

Kolon kevään 2024 viikkokalenteri 

Maanantai:

   Merikotkat: 17-18:00

   Merenneidot: 17:30-19:00     

   Kuutit: 18:00-19:30

Tiistai:

   Samoajat sovitusti    

Keskiviikko:

   Meritähdet: 17:00-18:30     

   Naalit: 18-19:30

   Liito-oravat: 18-19:30 

   Saukot: 18-19:30

Torstai:

    Norpat: 18:15-19:45

    Huuhkajat: 18:15-19:45

Lisää ryhmistä

Kokoontumispaikkoja vuosien varrelta

Perustamisestaan lähtien (1917) Auran Tytöt toimi Turun Suomalaisen Yhteiskoulun tiloissa. Vartioiden kokoukset pidettiin pääosin koulun alakerrassa olleessa salissa, joka päivisin toimi koulun ruokasalina ja tontut (sudenpennut) kokoontuivat yläkerran juhlasalissa. Osa vartioiden kokouksista pidettiin usein myös johtajien kodeissa, kuten myös johtajien kokoukset. Tilaa löytyi koululta, mutta tiloihin ei voitu esim. ripustaa mitään seinille tai säilyttää mitään omaa tavaraa. Tämä muodostui pikkuhiljaa ongelmaksi, jonka ratkaisemiseen pyydettiin kaikkien lippukuntalaisten.

Apua:

Auran Tytöt tiedustelkaa vanhemmiltanne ja tuttaviltanne meille halvalla huonetta, omaa kotia, sitä mekin tarvitsemme, omaa vaatimatonta, halpaa huonetta, jossa saisimme kokoontua kokouksiimme, jossa joka soppi ja esine olisi meidän. Oman kokouspaikan puute on työllemme suuri tappio. Tytöt tuokaa kukin kortenne kekoon kysymällä sitä, siten olette jokainen mukana edistämässä yhteistä asiaamme.

Teksti on lainattu lippukunnan vuonna 1926 ilmestyneestä käsin kirjoitetusta ja kuvitetusta Tulisoihtu-lehdestä.

Oman kolon puuttuminen vaivasi ja tila kuin tila kelpasi. Yhteiskoulun tiloista muutimme ensimmäiseksi Kaivokadulle, jossa kolonamme palveli autotalli/varasto-tila. Siellä emme kauaa viihtyneet ja 50-luvun lopulla saimme hankituksi oman partiokolon, jossa meitä ennen oli pitänyt koloaan moni turkulainen lippukunta kuten: Sinikotkat, Merisissit ja Mänkijät. Uusi, oma kolomme sijaitsi Uudenmaankatu 13:sta. Kolo hankittiin Auran Tyttöjen vanhempainneuvoston voimin ja lehdessä uutisoitiin vuonna 1959

seuraavaa:

Partiolippukunta Auran Tyttöjen vanhempain neuvoston isät ja äidit ovat panneet toimeksi ja vuokranneet sekä kunnostaneet lippukunnalle kolon. … Pinta-alaa tässä kellarikerroksessa sijaitsevassa huoneustossa on huoneistossa on 50m2 ja se käsittää ison kokoushuoneen sekä kaksi pienempää esim. johta jien kokoushuoneiksi sopivaa… Kalustukseksi on hankittu pitkät pöydät ja penkit sekä pienempiä jakkaroita. Tytöt tuovat lisäksi omat leirimuistonsa, kunniakirjansa, pokaalinsa jne.

Turun kaupungin vuokralaisiksi siirryimme 14.2.1968, kun muutimme Aurajoen rantaan Läntiselle Rantakadulle Apteekkimuseon kylkeen. Jaoimme vanhan puutalon tilat Mänkijöiden kanssa, jotka pitivät koloaan talon toisessa päässä ja me toisessa. Poikien kanssa yhteistä meillä oli johtajien huone, jossa sijaitseva sohva toimi usein yömajoitteena.

Keväällä vuonna 1980 muutimme Ratapihankatu 44:ään, jossa meillä oli käytettävissä 4 h+ k, ja vintti, yhteensä noin 110 m2. Viihdyimme kolollamme kunnes tammikuussa 1992 kaupunki ilmoitti peruskorjaavansa rakennuksen ja haluavansa irtisanoa vuokrasopimuksemme. Luovutimme tilan kaupungille keväällä 1992 ja muutimme kaupungin osoittamaan Kivipainontaloon, nykyisiin Linnateatterin tiloihin, osoitteeseen Linnankatu 31. Palasimme kuitenkin nopeasti takaisin Ratapihankadulle ja 29.3.1993 allekirjoitimme vuokrasopimuksen sekä muutimme nykyiselle kolollemme osoitteeseen Ratapihankatu 42. Kolotilaa meillä on täällä hetkellä noin 90 neliötä, jonka lisäksi varastotilaa on vielä vintillä.

Muuton jälkeen puhuttiin kovasti kolo 2000-projektista ja uusia kolotiloja käytiinkin katsomassa mm. Forum Marinumin alakerrasta, mutta hinnaltaan ja kooltaan sopivaa tilaa ei löytynyt, josta johtuen olemme tyytyneet pieneen kellaritilaamme ja yrittäneet panostaa parhaamme mukaan sen viihtyisyyteen ja toimivuuteen, jotta lippukuntamme 150 jäsentä mahtuvat toimimaan tiloissa viikoittain.

IMG_1238